Gespecialiseerde dierenverzorging - Optie kleine huisdieren

Dierenzorg kleine husdieren
Wat houdt deze richting in?

Wanneer je ervan droomt om later in de brede dierenzorgsector te werken, is het 7de jaar Kleine huisdieren misschien iets voor jou. Je steekt de handen graag uit de mouwen, zowel binnen als buiten, en je kijkt ernaar uit om van de ochtend tot de avond dieren te verzorgen.

Je leert vaardigheden aan die je nodig hebt binnen verschillende deelsectoren, zoals voor het werk in een dierenspeciaalzaak, kwekerijen van verschillende soorten dieren, proefdierstations, dierentuinen, ...

Op een praktische manier leer je alles over rassen, voortplanting, voeding, huisvesting, gezondheid, welzijn en het gedrag van kleine huisdieren en in mindere mate van grote huisdieren.

Je leert correct omgaan met de dieren en ze te verzorgen. Je krijgt ook les over de basistechnieken van E.H.B.O. en gezondheidsonderzoek. Verkoopstechnieken en het commercialiseren van de verkoop van dieren en hun benodigdheden krijgen ook aandacht.

Wie enkel een getuigschrift secundair onderwijs behaalde, behaalt na dit specialisatiejaar ook een diploma secundair onderwijs. Dat vergroot je kansen op de arbeidsmarkt en je kan er eventueel hoger onderwijs mee volgen.

Waarom dit specialisatiejaar in Horteco volgen?

- We hebben een uniek bestand van 1200 dieren op onze school, onderverdeeld in vier verschillende diensten (kleine huisdieren, grote huisdieren, vogels en koudbloedigen). Jij werkt in deze studierichting met de kleine huisdieren, vogels en koudbloedigen. Zo doe je veel en gevarieerde praktijkkennis op met alledaagse en speciale dieren. 

- Ons grote aantal dieren en diersoorten zorgt ervoor dat je alles zelf in de praktijk leert uitvoeren.

- Onze vier afdelingen zijn professioneel uitgebouwd, zodat je elke dag ziet hoe je zo'n afdeling runt.

- Je loopt stage in een van onze 850 stagebedrijven, dat aansluit bij je eigen interesses.

- Je leert honden trimmen en de vacht van honden en katten verzorgen. Hiervoor hebben we een goed uitgerust trimsalon met acht tafels, automatisch bad en professioneel trimmateriaal.

- Je staat mee in voor het juist kweken van kleurmuizen, tamme ratten, diverse koudbloedigen en vogels. Daarvoor leer je ook de basis van genetica. Gezondheidsonderzoek en verzorging, zoals nagels knippen, tanden controleren, ... hoort er ook bij.

- Onze leerkrachten zijn specialisten in de dieren van hun dienst.

Meer info over wat Horteco belangrijk vindt om aan onze leerlingen aan te bieden, kan je lezen op de pagina Onze accenten.

De lessentabel
VAKKEN u/week
PAV 6
ENGELS 2
LICHAMELIJKE OPVOEDING 2
LEVENSBESCHOUWELIJK VAK 2
WETGEVING 2
VERKOOPTECHNIEKEN EN COMMUNICATIE 2
VOORTPLANTING EN ERFELIJKHEID 2
SOORTEN- EN RASSENLEER
KLEINE HUISDIEREN
2

HUISVESTING
KLEINE HUISDIEREN

2
VERZORGING EN BEHANDELING
KLEINE HUISDIEREN
2
PRAKTIJK DIERENZORG
KLEINE HUISDIEREN
4
STAGE 8
TOTAAL 36
Dagelijkse leven op school

Ben je benieuwd naar wat er zoal gebeurt in onze school? Kijk dan zeker eens naar onze Facebookpagina.