Gespecialiseerde dierenverzorging - Optie grote huisdieren

Dierenzorg 3de graad BSO
Wat houdt deze richting in?

Wanneer je ervan droomt om later in de brede dierenzorgsector te werken, is het 7de jaar Grote huisdieren misschien iets voor jou. Je steekt de handen graag uit de mouwen, zowel binnen als buiten, en je kijkt ernaar uit om van de ochtend tot de avond dieren te verzorgen.

Je leert vaardigheden aan die je nodig hebt binnen verschillende deelsectoren, zoals voor het werk op een manege, een trimsalon, een fokkerijbedrijf, ...

Op een praktische manier leer je alles over rassen, voortplanting, voeding, huisvesting, gezondheid, welzijn en het gedrag van grote huisdieren en in mindere mate van kleine huisdieren.

Je leert correct omgaan met de dieren en ze te verzorgen. Je krijgt ook les over de basistechnieken in de diergeneeskunde en leert samenwerken in een team. Verkoopstechnieken en het commercialiseren van de verkoop van dieren en hun benodigdheden krijgen ook aandacht.

Wie enkel een getuigschrift secundair onderwijs behaalde, behaalt na dit specialisatiejaar ook een diploma secundair onderwijs. Dat vergroot je kansen op de arbeidsmarkt en je kan er eventueel hoger onderwijs mee volgen.

Waarom dit specialisatiejaar in Horteco volgen?

- We hebben een uniek assortiment van 1200 dieren op onze school, onderverdeeld in vier verschillende diensten (kleine huisdieren, grote huisdieren, vogels en koudbloedigen). De dienst van de grote huisdieren omvat 12 diverse soorten paarden, een 25-tal schapen, enkele koeien en een aantal varkens. Je werkt in mindere mate ook met de andere dieren (kleine huisdieren, vogels en koudbloedigen). Zo doe je veel en gevarieerde praktijkkennis op met alledaagse en speciale dieren.

- Ons grote aantal dieren en diersoorten zorgt ervoor dat je alles zelf in de praktijk leert uitvoeren.

- Onze vier afdelingen zijn professioneel uitgebouwd, zodat je elke dag ziet hoe je zo'n afdeling runt.

- Naast de praktijklessen op school krijg je ook nog praktijk op verplaatsing bij een van onze 850 stagebedrijven. Zo leer je hoe het werk en leven eraan toegaat op een echte boerderij of stal.

- In de paardensector is er heel wat werkgelegenheid. Tijdens het 7de jaar Grote huisdieren leer je vaardigheden aan, waarmee je meteen aan de slag kan in de grote stallen, zoals het toiletteren en scheren van paarden. Zo kan je meteen meedraaien in de verzorging en het onderhoud van deze dieren. Verscheidene oud-leerlingen werken in deze sector. Dat gaat van groom tot stalverantwoordelijke of ruiter.

- De trend van de laatste tientallen jaren is dat kleine boerderijen verdwijnen en dat de overblijvende familiebedrijven steeds groter worden. Vaak krijgen ze het werk niet meer rond binnen het gezin en nemen ze personeel aan om mee voor de dieren te zorgen. Na het 7de jaar Grote huisdieren heb je geleerd om met de tractor te rijden, koeien en schapen te scheren, klauwen te verzorgen, ziektes te herkennen, ...

- Onze leerkrachten zijn specialisten in de dieren van hun dienst.

Meer info over wat Horteco belangrijk vindt om aan onze leerlingen aan te bieden, kan je lezen op de pagina Onze accenten.

De lessentabel
VAKKEN u/week
PAV 6
ENGELS 2
LICHAMELIJKE OPVOEDING 2
LEVENSBESCHOUWELIJK VAK 2
WETGEVING 2
VERKOOPTECHNIEKEN EN COMMUNICATIE 2
VOORTPLANTING EN ERFELIJKHEID 2
SOORTEN- EN RASSENLEER
GROTE HUISDIEREN
2
HUISVESTING
GROTE HUISDIEREN
2
VERZORGING EN BEHANDELING
GROTE HUISDIEREN
2
PRAKTIJK DIERENZORG
GROTE HUISDIEREN
4
STAGE 8
TOTAAL 36
Dagelijkse leven op school

Ben je benieuwd naar wat er zoal gebeurt in onze school? Kijk dan zeker eens naar onze Facebookpagina.